Proje Yöneticiliği ülkemizde yeni yeni önemi fark edilen ve son 10 yıldır aktif olarak yer almaya başlayan bir alan iken yurtdışında Proje Yöneticiliği uzun zamandır önemsenmekteydi. ABD ve İngiltere bunu 80 li 90 lı yıllarda faketmiş olacak ki standartlarını belirlemeye başlamışlar. Proje Yönetimi metodolojisi, kuralları ve standartları; kurulan komisyonlarca belirlenmiş ve yayınlanmıştır. ABD’ de PMI (Project Management Institute), İngiltere’de ise PRINCE2 (PRojects IN Controlled Environments) öncüleri olmuşlar.
Ülkemizde ise bu konunun önemi son yıllarda anlaşılmış olup proje yönetiminin meslek olarak literatürde yer alması için çalışma ve başvurular yapılmıştır.
İstanbul Proje Yönetim Derneği (İPYD), PMI-TR Chapter, Proje Yönetim Derneği gibi İstanbul ve Ankara Merkezli dernekler ülkemizde, Project Management Institute (PMI), International Project Management Association (IPMA) gibi global anlamda kuruluşlar dünya genelinde proje yöneticiliğinin yaygınlaşması için çaba harcamaktalar.
Türkiye’deki her sektörden şirketlerde de proje yönetimi ve proje yöneticisine olan ilgi her geçen gün artmakta. Proje Yöneticiliğinin meslek olarak standartlar arasında yer alması için Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından ilgili birimlerle ortak bir meslek standardı hazırlanmış olup yayınlanmıştır.
Bu çalışma içerisinde yer alan alanlar şu şekildedir:
- Meslek Tanımı
- Çalışma Ortamı ve Koşulları
- Meslek İle İlgili Mevzuatlar
- Meslek Profili
- Görevler, İşlemler ve Başarı Ölçütleri
- Kullanılan Araç, Gereç ve Ekipmanlar
- Bilgi ve Beceriler
- Tutum ve Davranışlar
- Ölçme ve Değerlendirme
- Değerlendirmeye Katılan Kişiler
Detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz: http://www.myk.gov.tr/index.php/tr/haberler/89–ve-yoenetim-sektoer-komitesi-haberleri/1396–ve-yoenetim-sektoeruende-proje-yoeneticisi-seviye-6-taslak-meslek-standard-hazrland
Çalışma Dokümanı: MYK Çalışması: Proje Yönetimi_MYK_2013