Hangi çalışmaların Proje olabileceğini öğrendikten sonra sırada Projeye başlarken hangi aşamaların olduğundan ve nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedelim.
Yapılacak olan sınırlı süreli ve tekrarsız bir çalışmanın proje olabileceğine karar verdikten sonraki ilk adım Proje Fizibilitesi yapmak olmalı. Şirket için bu Projeye başlamak neler getirecek? Sağlayacağı Fayda, ROI (Return On Investment: Yatırımın Getirisi), Getireceği Kar ya da bunların hiçbiri olmayıp ölçülemeyen bir değer olan İtibar ve Stratejik Hedefler de olabilir. Aynı şekilde Şirket itibarı, Sosyal Sorumluluk ve Reklamlar da ölçülemeyen nitel olan projeler kapsamında değerlendirilebilir.
İşte bu maddeleri içeren ve bir Fizibilite Raporunda detaylı çalışma yapmak lazımdır. Çünkü Projeye başlanıp başlanmayacağına bu rapora göre karar verilecektir. Oluşturulan Fizibilite Raporu Proje Sponsoru, Proje Lideri ve şirket üst kararı da gerekiyorsa Yönetim Komitesi denilen (Steering Committee) tarafından karar bağlanır. Projeye sonlandırılabilir ya da devam kararı çıkabilir.
Eğer proje kapatılırsa hiç başlanmadan bitecektir. Ancak Projeye devam edilecekse bundan sonraki aşama Proje Sponsoru ile görüşerek Proje Hedef ve Amaçlarını içeren bir Başlatma Belgesi hazırlamak olacaktır. Proje başlangıcına bir sonraki derste devam edeceğiz.